Caiet electronic cu retete din 7 decembrie 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 februarie 2012

Ecler cu ciocolata si frisca

Asa cum v-am obisnuit,majoritatea retetelor mele sunt in cantitati mici,asa ca nici eclerele nu fac exceptie:). Reteta este pentru 6 eclere mari sau cca 12-15 mici,depinde cum le face fiecare.Daca doriti sa faceti mai multe nu tb decat sa dublati reteta.


Ingrediente:

Pt coji:
  • 2 oua
  • 125g apa
  • 75g faina
  • 50g ulei
  • 1 lingura de zahar
  • un praf de sare
Pt crema:
  • 1 ou
  • 50g  unt
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 2 lingurite cu varf de cacao
  • 50g ciocolata
  • 150ml lapte
  • 1 lingurita esenta de rom
Pt glazura:
  •  50g ciocolata
  • 1 lingura margarina
 Optional mai avem nevoie de 200g frisca lichida.

Mod de preparare:
  • Cojile  
Intr-un vas punem la foc apa impreuna cu uleiul,zaharul si sarea.Cand apa a inceput sa clocoteasca si zaharul este topit luam vasul de pe foc,adaugam faina toata odata si amestecam bine pana se omogenizeaza si obtinem o compozitie consistenta.Lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei si adaugam primul ou,dupa care amestecam foarte bine cu telul sau cu mixerul,apoi punem si al doilea ou,amestecand deasemenea foarte bine.Compozitia rezultata trebui sa fie ferma,sa nu curga.


Intr-o tava in care am pus hartie de copt formam cojile cu un posh,cu o cupa de inghetata sau cu lingura.
Punem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pt 40-45 de min. sau pana se rumenesc deasupra.NU deschideti cuptorul si NU le scoateti pana nu sunt rumenite deasupra,riscati sa se lase si sa nu ramana tari.
Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam sa se raceasca.

  •   Crema:
 Punem intr-un vas pe foc laptele si zaharul,iar in alt vas faina cu sarea.Cand zaharul este topit si laptele a inceput sa fiarba turnam tot laptele putin cate putin in vasul cu faina,amestecand mereu,apoi turnam totul inapoi si punem iar pe foc amestecand continuu.Cand compozitia a prins consistenta adaugam oul,cacaua, ciocolata si amestecam in continuare pana se topeste toata ciocolata si compozitia este omogenizata,apoi lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei cand adaugam untul putin cate putin mixat spuma in prealabil,apoi esenta de rom.Daca doriti sa faceti crema de vanilie preparati crema la fel doar ca nu adaugati ciocolata si cacaua,iar in locul esentei de rom,puneti esenta de vanilie.
  •  Glazura:
 Punem un vas cu apa pe foc,iar cand apa clocoteste punem in acesta un alt vas termorezistent in care punem ciocolata si margarina,mai lasam pe foc cca 1-2 min. pana incep sa se topeasca ingredientele(nu de tot),apoi oprim focul,amestecand frecvent pana se topeste toata ciocolata si margarina.


 Taiem partea de sus a cojilor si le punem pe rand in glazura,apoi pe un gratar ca sa se intareasca glazura. Intre timp in coaja ramasa punem un strat de crema,apoi un strat de frisca mixat bine in prealabil,iar deasupra coaja cu glazura.

Ponturi:
  • daca va ramane glazura o puteti adauga in crema.
  • la crema si frisca ramasa-nu foarte multa-am adaugat 2-3 piscoturi,cateva fructe si a iesit asta

2 comentarii:

  1. Anonim10:46:00

    E o reteta foarte proasta...aluatul pt coji se leaga de foaia de copt (pentru prima oara cand mi se intampla asa ceva la o prajitura)si se arde, desi am copt la temperatura indicata in reteta, iar gustul nu e tocmai bun.
    Revizuiti reteta!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am ce revizui la ea,o fac de foarte mult timp asa cum este scrisa si nu mi s-a intamplat niciodata sa dau gres.Daca ai fi un pic mai explicit/a,poate reusim sa vedem ce nu a mers cum trebui.Poate nu ai incorporat oul bine,e foarte esential acest lucru,poate nu a fost racita compozitia cum trebui e la fel de esential samd

    RăspundețiȘtergere

© Retete a la Miki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena