Caiet electronic cu retete din 7 decembrie 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 iunie 2016

Prajitura cu nuci caramelizate








Ingrediente:

4 oua
200g nuca
12 linguri de zahar+4 linguri pt caramelizat nucile
150g unt (minim 80% grasime)
4 plicuri de zahar vanilat
1/2 lamaie
100 ml lapte


Mod de preparare:

Blatul:

Pasul 1: Curatam si maruntim bine 125g de nuca.
Pasul 2: Mixam 4 albusuri cu un praf de sare pana se intaresc un pic, apoi adaugam treptat, mixand in continuare, 8 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat si zeama de la lamaie. Cand avem o compozitie lucioasa ca pt bezea, adaugam treptat nuca amestecand usor cu o paleta.
Pasul 3: Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (20X30) si  coacem la 170-180 de grade intre 30 si 60 de min in functie de cuptor. Blatul este gata cand se intareste si prinde o culoare maronie deasupra.






Nucile caramelizate:

Caramelizam 4 linguri de zahar in care adaugam, maruntita in prealabil, restul de nuca ramas. Scoatem totul pe hartie de copt si lasam la racit.

Crema:

Pasul 1: Mixam bine galbenusurile, cu 4 linguri de zahar, pana se albesc, iar zaharul este topit, apoi adaugam treptat laptele rece. Punem totul la foc mic, amestecand continuu pana se intareste un pic compozitia, iar spuma formata este mai putina. Daca nu aveti un vas cu fund gros, mai bine fierbeti crema pe baie de aburi, asa nu riscati sa faca cocoloase sau sa se taie.
Pasul 2: Mixam untul cu zaharul vanilat pana devine cremos, apoi adaugam cate o lingura ( nu mai mult-riscam sa se taie) din compozitia cu galbenusuri. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, la fel si compozitia de galbenusuri.

Ansamblarea prajiturii:

Cand blatul este racit complet, il taiem in 3 parti egale pe orizontala, nu ca la tort, apoi ansamblam alternand blat si strat de crema, ultimul fiind strat de crema peste care adaugam nucile caramelizate in prealabil maruntite.
Se da totul la frigider pentru minim 2 ore.








sursa de inspiratie 

2 comentarii:

  1. Buna, crema mi se pare prea untoasa (cantitatea de unt prea mare ptr cant de galbenusuri cu lapte). Oare e ok in reteta? Practic am obtinut un unt cu usor guat de vanilir

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim11:06:00

    Este foarte buna, crema desi e cu mult unt, iese usor aerata si nu este deloc gretoasa
    Toti cei care au gustat-o, mi-au spus ca este "cea mai buna prajitura ever"

    RăspundețiȘtergere

© Retete a la Miki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena