Caiet electronic cu retete din 7 decembrie 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 aprilie 2012

Profiterol cu inghetata de capsuni

Din categoria ''mai mult scriu decat prepar'' face parte si aceasta reteta,asa ca....nu va speriati ca e mult de citit:).Stiu ca profiterolul original are trei feluri de inghetata,dar am vrut sa fac ceva cu iz de primavara:).Din aceasta compozitie ies cca 6 portii.


Ingrediente:

Inghetata:

300ml frisca lichida
300g capsuni curatate si spalate
50ml lapte
3 linguri de zahar
2 plicuri zahar vanilat
3 galbenusuri

Negresele pentru profiterol:
Pt negrese:
  • 2 oua
  • 125g apa
  • 75g faina
  • 50g ulei
  • 1 lingura de zahar
  • un praf de sare
Pt crema:
  • 1 ou
  • 50g  unt
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 150ml lapte
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Pt glazura:
  •  50g ciocolata
  • 1 lingura margarina
  Mai avem nevoie de 200g frisca lichida.

Mod de preparare:

Inghetata:

Intr-un vas punem pe foc 250ml frisca si o lasam pana se incalzeste(nu trebui sa fiarba).Intre timp mixam bine galbenusurile cu zaharul,zaharul vanilat si 50ml frisca,apoi turnam putin cate putin din frisca incalzita amestecand continuu.Cand am incorporat toata frisca punem totul inapoi in vas si lasam 5 min. pe foc pana se leaga ca o smantana mai groasa.ATENTIE!Nu trebui sa dea in clocot.Cand este gata,o dam deoparte sa se racoreasca putin,iar intre timp ne apucam de capsuni.
Intr-un vas punem capsunile impreuna cu laptele si mixam cu ajutorul mixerului vertical pana se paseaza toate capsunile bine,apoi turnam putin cate putin din compozitia cu oua si frisca,mixand in continuare.Lasam sa se raceasca bine,apoi punem compozitia intr-un vas pe care il punem in congelator pana ingheata.

  • Negresele
Intr-un vas punem la foc apa impreuna cu uleiul,zaharul si sarea.Cand apa a inceput sa clocoteasca si zaharul este topit luam vasul de pe foc,adaugam faina toata odata si amestecam bine pana se omogenizeaza si obtinem o compozitie consistenta.Lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei si adaugam primul ou,dupa care amestecam foarte bine cu telul sau cu mixerul,apoi punem si al doilea ou,amestecand deasemenea foarte bine.Compozitia rezultata trebui sa fie ferma,sa nu curga.


Intr-o tava in care am pus hartie de copt formam cojile cu un posh,cu o cupa de inghetata sau cu lingura.
Punem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pt 40-45 de min. sau pana se rumenesc deasupra.NU deschideti cuptorul si NU le scoateti pana nu sunt rumenite deasupra,riscati sa se lase si sa nu ramana tari.
Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam sa se raceasca.
  •   Crema:
 Punem intr-un vas pe foc laptele si zaharul,iar in alt vas faina cu sarea.Cand zaharul este topit si laptele a inceput sa fiarba turnam tot laptele putin cate putin in vasul cu faina,amestecand mereu,apoi turnam totul inapoi si punem iar pe foc amestecand continuu.Cand compozitia a prins consistenta adaugam oul, si amestecam in continuare pana compozitia este omogenizata,apoi lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei cand adaugam untul putin cate putin mixat spuma in prealabil,apoi esenta de vanilie.
Cand negresele sunt reci si crema deasemenea,facem o gaura in negrese si le umplem cu crema cu ajutorul unui posh sau le putem taia in doua si umple cu lingura.

  •  Glazura:
 Punem un vas cu apa pe foc,iar cand apa clocoteste punem in acesta un alt vas termorezistent in care punem ciocolata si margarina,mai lasam pe foc cca 1-2 min. pana incep sa se topeasca ingredientele(nu de tot),apoi oprim focul,amestecand frecvent pana se topeste toata ciocolata si margarina.
Punem fiecare negresa,doar partea de deasupra,in ciocolata si le tinem la rece pana in momentul in care le servim.
 Frisca o batem cu ajutorul mixerului si o tinem la rece pana in momentul in care servim profiterolul sau o putem mixa inainte de a servi profiterolul.


Tips:
  • pentru a obtine o inghetata cat mai pufoasa si mai aerata mixati inghetata cu ajutorul mixerului vertical la interval de 2 ore pana ingheata bine de tot.Prin aceasta metoda nu se mai formeaza aschii de gheata.


2 comentarii:

© Retete a la Miki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena