Caiet electronic cu retete din 7 decembrie 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 martie 2012

Tort Mascota

Un tort special pentru cineva special:)!Acest tort l-am pregatit cu ocazia zilei de nastere a sotului meu!
Un tort care ne aduce aminte de copilarie si de ale ei nazbatii:).




Ingrediente:

Blat 1:
  • 3 oua
  • 60 ml apa
  • 150 g zahar
  • 200 g faina
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 50g cacao
  • 1 plic zahar vanilat
Blat 2:
  • 3 oua
  • 60 ml apa
  • 150 g zahar
  • 200 g faina
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • 50g ciocolata amaruie
  • 1 plic zahar vanilat
 Crema:
  • 200 g unt
  • 75g cacao
  • 4 oua
  • 8 linguri zahar
  • 2 linguri esenta de rom
  • coaja de la o portocala
Sirop(optional):
  •  100ml lichior de cirese sau visine
Glazura:
  • 100g ciocolata amaruie
  • 100g ciocolata cu lapte
  • 100ml frisca lichida
  • 50g unt
Mod de preparare:

Blat 1:
Intr-un vas mixam albusurile pana se intaresc,adaugand treptat jumatate din cantitatea de zahar.
Galbenusurile le mixam cu restul de zahar,zaharul vanilat ,apoi adaugam treptat apa calda si mixam in continuare pana isi dubleaza volumul(3-4 min).


Adaugam treptat faina amestecata cu cacaua si praful de copt,apoi incorporam albusurile.Punem totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii.Cand este copt il scoatem pe un gratar si il lasam sa se raceasca.


Blat 2:
Blatul al doilea il preparam la fel ca primul,exceptie facand ciocolata care o dam prin razatoarea mica si o adaugam ultima.



 Crema:
Ouale impreuna cu jumatate din zahar(4 lg) le mixam pe baie de aburi pana isi dubleaza volumul si zaharul este topit(cca 5 min),apoi lasam sa se raceasca.


Untul il mixam spuma cu cealalta jumatate de zahar(4lg), cacaua,romul si coaja de portocala,apoi turnam putin cate putin din compozitia de oua si amestecam pana se omogenizeaza bine.

Tortul:
Dupa ce blaturile s-au racit bine si crema este gata ne apucam de montarea tortului.Taiem partea de deasupra a blaturilor cat sa il nivelam si sa il putem insiropa.Asezam  primul blat pe un platou si cu ajutorul unei pensule insiropam toata suprafata blatului cu 50ml lichior,apoi turnam crema(oprim putin pentru deasupra),punem al doilea blat,insiropam si intindem crema ramasa pentru a astupa gaurile si a avea o glazura cat mai dreapta.

Glazura:
Intr-un vas punem toate ingredientele la foc foarte mic sau pe baie de aburi si lasam pana se topeste ciocolata,amestecand frecvent,apoi turnam glazura peste tort,lasam sa se raceasca un pic si dam tortul la rece pentru minim 2 ore.

Tips:
  •  Puteti face un singur blat folosind doar cacao sau doar ciocolata,apoi sa il taiati in doua.
  • Crema nu trebui tinuta foarte mult pe foc,riscati sa se imbranzeasca.
Ornamentul tortului:
  • Partea de deasupra a blatului am faramitat-o bine si am amestecat-o cu un pic de crema ramasa,apoi le-am facut bilute si le-am dat prin glazura.Le-am lasat pana a doua zi la rece si am ornat tortul cu ele
  • Am cumparat cca 50 de rulouri pe care le-am pus una langa alta in jurul tortului.S-au lipit de crema care era pe margini si s-au fixat foarte bine cand am pus glazura.


O portie si pentru voi :)



3 comentarii:

© Retete a la Miki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena