Caiet electronic cu retete din 7 decembrie 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 aprilie 2012

Tort cu mousse de ciocolata si crema de capsuni


Pentru masa de Paste am vrut un tort lejer,dar totusi cu ciocolata:).Aveam in plan un tort cu pere,dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ,am facut aceasta combinatie care noua ne-a placut tare mult si cu siguranta o voi repeta cat de curand:)



Ingrediente:

Blat:

  •  3 oua
  •  3 linguri de zahar
  • 3 linguri de ulei
  • 3 linguri de faina
  •  1 lingurita praf de copt
  •  1 lingutita esenta de vanilie
  •  un praf de sare

Mousse de ciocolata
  • 350ml frisca lichida
  • 150g ciocolata (eu am pus jum neagra,jum cu lapte)
  • 2 linguri rom
Crema de capsuni:
  • 500g capsuni
  • 300ml frisca lichida
  • 100ml lichior cirese sau visine
  • 5 linguri zahar cu varf
  • 50 ml lapte condensat
  • 1 plic tort gelee
Pentru ornat:
  • capsuni
  • 50g unt
  • 200g ciocolata cu lapte
  • 400ml frisca lichida

Mod de preparare:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri.Albusurile le mixam cu 2 linguri de zahar pana se intaresc,iar galbenusurile le mixam impreuna cu o lingura de zahar,esenta de vanilie,uleiul,sarea si praful de copt pana obtinem o compozitie alb galbuie,pe care o turnam peste albusuri.



 Cu o lingura incorporam treptat faina,amestecand usor de jos in sus.


Compozitia obtinuta o punem intr-o tava mai mare decat cea in care facem tortul,in care am pus in prealabil hartie de copt si am uns-o cu ulei.Optional puteti amesteca un sfert de compozitie cu o lingura de cacao si una de rom pentru a obtine un efect marmorat. Punem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pt 15-20 de min.,in functie de cuptor.


Mousse de ciocolata:

Topim ciocolata in 150 ml frisca(atentie!nu trebui sa fiarba) si lasam sa se raceasca.Cand s-a racit,adaugam romul,mixam restul de frisca si incorporam treptat compozitia cu ciocolata.

Crema de capsuni:

Taiem capsunile in 4 sau 6 si le punem la fiert cu zaharul.Dupa 2-3 min adaugam tort gelee amestecat cu lichiorul si mai lasam 1-2 min.(pana incepe si se ingroasa lichidul).Separam capsunile de lichid cu ajutorul unei strecuratori si lasam la racit,amestecand din cand in cand in jeleul format.Intre timp mixam frisca impreuna cu 50 ml lapte condensat,iar cand jeleul s-a racit il incorporam treptat in frisca mixand la viteza mica.La sfarsit adaugam capsunile,amestecam usor si punem crema peste mousse.



Tortul:

Intr-o tava punem inelul detasabil al formei de tort,decupam baza blatului,iar partea care ramane o punem pe marginea inelului.Adaugam mousse-ul de ciocolata,apoi crema de capsuni si dam totul la rece pentru minim jumatate de ora.Intre timp spalam capsunile si le lasam sa se usuce sau le stergem cu un prosop de hartie.
Topim pe baie de aburi ciocolata,untul si 100ml frisca,apoi lasam sa se raceasca un pic(nu trebui sa se intareasca).Luam cate o capsuna,o dam prin glazura si o punem pe tort,apoi restul de glazura se intinde uniform peste tort turnand din mijloc.Dam totul la rece pana se intareste glazura,apoi scoatem inelul formei de tort,mixam frisca ramasa si ornam tortul.

 

Tips:
  • eu am vrut mai multa ciocolata si am mai topit 75-100g ciocolata si am pus peste fiecare capsuna cu ajutorul unei lingurite
  • pentru o taiere a tortului mai estetica folositi un cutit pe care l-ati tinut in apa fierbine 5 min.


2 comentarii:

  1. Anonim23:40:00

    Arata teribil. Imi ingaduiti o sugestie: in locul gelatinei, gasita sub diferite feluri in magazine si obtinuta din oase de toate felurile, propun folosirea amidonului, care da instant creme deosebit de gustoase, hranitoare, aspectuoase si sanatoase. Incercati sa folositi amidonul, daca se poate de cartofi, si deliciile tortului se inmultesc, Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere

© Retete a la Miki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena