Ingrediente:
Blat:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri de faina
- 6 linguri de ulei
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 lingurita praf de copt
Crema:
- 650 ml lapte dulce
- 4 galbenusuri
- 150g zahar
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 plic zahar vanilat
- 5 linguri faina
- 1 pachet de unt(200g)
Caramel:
- 10 linguri de zahar
Glazura:
- 4 albusuri
- 100g zahar
Mod de preparare:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri.Albusurile le mixam cu 3 linguri de zahar pana se intaresc,iar galbenusurile le mixam impreuna cu 3 linguri de zahar,esenta de vanilie,uleiul,sarea si praful de copt pana obtinem o compozitie alb galbuie,pe care o turnam peste albusuri.
Cu o lingura incorporam treptat faina,amestecand usor de jos in sus.
Compozitia obtinuta o punem intr-o tava,in care am pus in prealabil hartie de copt si am uns-o cu ulei. Punem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pt 35-45 de min.,in functie de cuptor.Cand este gata il scoatem din forma si il punem pe un gratar sa se raceasca.
Crema:
Intr-un vas punem faina.Laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si zaharul vanilat,iar cand a inceput sa clocoteasca turnam putin cate putin peste faina,amestecand energic,apoi punem compozitia obtinuta inapoi la foc mic,amestecand frecvent pentru a nu se forma cocoloase.Cand aceasta a inceput sa prinda consistenta unei creme mai tari,adaugam galbenusurile unu cate unu si esenta de vanilie.Omogenizam bine,mai lasam 1-2 min pe foc,apoi lasam sa se raceasca.Dupa ce s-a racit mixam untul bine,apoi turnam putin cate putin crema pana se termina.
Taiem blatul in trei parti egale.Punem zaharul pentru caramel pe foc si il caramelizam cu grija sa nu se arda.
In tava in care am copt(nu puneti pe un platou,deoarece riscati sa se imprastie tot caramelul) punem prima parte de blat,adaugam caramelul cu ajutorul unei linguri pe toata suprafata blatului(sau cat putem de intins),apoi adaugam crema,a doua parte de blat,caramel,crema,ultima parte de blat si caramel.
Albusurile le batem spuma pe baie de aburi,impreuna cu zaharul 6-7 minute sau pana zaharul este topit si albusul este tare.Temperatura apei nu trebuie sa fie prea mare,deoarece riscam sa gatim albusurile.Albusurile batute le punem peste prajitura,apoi dam tava la rece pentru minim 2-3 ore.Cu cat sta mai mult prajitura cu atat caramelul are timp sa se topeasca si sa fie absorbit de blat.
Tips:
- pentru a nu se lipi albusul de cutit,umeziti bine cutitul inainte de a taia prajitura.
Ce bine arata!
RăspundețiȘtergereDelicioasa!
RăspundețiȘtergere