Caiet electronic cu retete din 7 decembrie 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 ianuarie 2012

Prajitura cu foi,zahar ars si crema de vanilie

Cui ii place caramelul se va indragosti de prajitura asta,mie una imi place la nebunie. Compozitia este pt o tava de tort mica.Petru o tava dreptunghiulara de cca 20X30 trebui sa faceti cantitate dubla.


Ingrediente:

Foi:
  • 100 unt
  • 200 faina
  • 1 ou
  • 1 lingura de apa
  • 50g zahar(2 linguri cu varf)
  • 1/4  lingurita de bicarbonat stins cu zeama de lamaie
  • un praf de sare

Sirop
  • 150g zahar
  • 75g apa

Crema:
  • 2 oua
  • 500g lapte
  • 1/2 baton de vanilie
  • 150g zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1/2 pachet de unt(100g)
  • 1 lingurita esenta de vanilie

 Mod de preparare: 
  • Foile:
Untul la temperatura camerei si  restul ingredientelor se pun in robot si se amesteca pana prind consistenta unui aluat moale,cca 2-3 min.


Se pune aluatul obtinut in folie alimentara si se tine 30 de min la rece sau pana se intareste aluatul ca sa il putem lucra.Intre timp taiem 5 buc.de hatie pt cuptor marimea tavii.
Dupa cele 30 de min,punem aluatul pe masa de lucru presarata cu faina si il taiem in patru.Intindem fiecare foaia pe hartia de copt,mai mare decat tava in care coacem, punem tava deasupra si decupam.Repetam pentru fiecare foaie in parte.A cincea foaie o obtinem din surplusul de aluat de pe margini.


Punem foile obtinute pe dosul unei tavi si bagam in cuptorul preincalzit la 200 de grade cca 10 min sau pana prind culoare maronie pe margini.


  • Siropul:
Se pun zaharul si apa la fiert si se lasa pana prinde o culoare maronie.Nu il lasati foarte mult,deoarece prinde un gust amar.

  • Crema:
Intr-un vas punem ouale,zaharul,faina,esenta de vanilie si amestecam bine pana se omogenizeaza.


 Laptele si semintele de la batonul de vanilie le punem pe foc pana dau intr-un clocot,apoi turnam cate un pic peste compozitia de ou si faina si turnam totul inapoi in vas.Amestecam frecvent pana obtinem compozitia unei creme,apoi oprim focul si lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei.Untul il frecam spuma si il incorporam in compozitia racita.

  •  Montarea prajiturii:
Punem o foaie,peste punem zaharul ars,pe care il intindem cat putem de mult,apoi punem un strat de crema,peste care adaugam putin zahar ars,apoi foaie si continuam pana la ultima foaie.





Dam totul la rece pana a doua zi.Dupa cateva ore intoarceti prajitura,pt a se insiropa bine si uniform.Daca taiati prajitura prea devreme riscati sa nu se topeasca tot zaharul ars.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

© Retete a la Miki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena