Blat:
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- 4 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat
- un praf de sare
- 350ml frisca lichida indulcita
- 300ml iaurt
- 1 plic gelatina
- 1 plic zahar vanilat
- 5 linguri cu varf de zahar(sau cat va place de dulce)
- 500g fructe de padure
- 2 linguri de zahar pudra
- 100ml lichior de cirese sau visine
- 2 plicuri tort gelee
- 4 linguri de zahar
Mod de preparare:
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri.Albusurile le mixam cu 2 linguri de zahar pana se intaresc,iar galbenusurile le mixam impreuna cu 2 linguri de zahar,zaharul vanilat,uleiul,sarea si praful de copt pana obtinem o compozitie alb galbuie,pe care o turnam peste albusuri.
Cu o lingura incorporam treptat faina,amestecand usor de jos in sus.
Compozitia obtinuta o punem in forma de tort,in care am pus in prealabil hartie de copt si am uns-o cu ulei. Punem forma in cuptorul preincalzit la 180 de grade pt 30-35 de min.,in functie de cuptor.Cand este gata il scoatem din forma si il punem pe un gratar sa se raceasca.
Intr-un vas punem fructele (congelate am avut eu),zaharul pudra,lichiorul si punem in cuptorul cu microunde 1 min sau pana se topeste zaharul,dar fara sa se inmoaie prea tare fructele,apoi le lasam sa se scurga.
Crema:
Gelatina o punem intr-o cana impreuna cu 50-75ml apa si o lasam 10 min sa se hidrateze,apoi o punem in cuptorul cu microunde 15 sec sau o topim pe baie de aburi.ATENTIE gelatina nu trebui sa fiarba.
Intr-un vas mixam frisca cu atentie sa nu se taie,iar in alt vas mixam iaurtul cu zaharul si gelatina topita.Amestecul de iaurt il incorporam treptat in vasul cu frisca,mixand la viteza mica.Cand este gata o lasam la rece pana se raceste blatul.Daca acesta este facut din timp o putem folosi imediat.
Masuram siropul lasat de fructe si completam cu lichior,apa,suc etc pana obtinem 500ml lichid.Intr-un vas punem tort gelee impreuna cu zaharul,apoi turnam cate putin din cei 500ml lichid pana ii terminam.Punem totul intr-un vas si fierbem cca 1 min.
Ansamblare:
Taiem partea de sus a blatului ca sa il nivelem,apoi taiem blatul in doua.Pe un platou punem prima parte de blat,apoi punem trei sferturi din crema,partea a doua de blat si restul de crema. Deasupra aranjam fructele,iar peste fructe turnam din mijloc tort gelee.Tinem prajitura la rece minim 1 ora sau pana se incheaga tort gelee.(gelatina)
Tips:
- tort gelee merge pus cald(nu fierbinte)
- puteti inlocui fructele de padure cu capsuni,visine sau ce fructe va plac
Foarte buna :) imi place mult..numai ca ai mei nu mananca :(
RăspundețiȘtergereNici Robertei nu-i plac fructele de padure,dar mananca numai blatul si crema:),in schimb o devoram noi,cei mari:)
RăspundețiȘtergereCe poftă mi-ai făcut! Arată super și știu că e foarte bună, îmi plac la nebunie prăjiturile cu o cremă ușoară, fructe și jeleu! Pot să vin și eu la o bucățică de prăjitură? :)
RăspundețiȘtergereDelicioasa!!!
RăspundețiȘtergereCum sa nu Georgiana,mai am o bucatica,abia ieri am facut-o:)
RăspundețiȘtergerePupici Rocsy si bine ai venit in bucataria mea:)!!
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereAm facut si eu prajitura si este absolut geniala. Intrebarea mea este daca vreau sa fac o cantitate mai mare, cum procedez; as vrea sa o fac intr-o tava dreptunghiulara (nu am acum dimensiunile) si ma gandeam sa fac o cantitate tripla. Triplez toate ingredientele?
Buna Dana!Teoretic trebui sa triplezi cantitatile,dar conteaza foarte mult tava in care vei face blatul,in functie de acesta vei sti ce cantitate de crema si glazura sa pui.Aceasta este o prajitura care nu isi schimba gustul daca nu ai ingredientele masurate la fix,te poti juca cu ele in functie de imaginatie:)
RăspundețiȘtergereSpor la gatit.
buna,arata senzational prajitura,si as vrea sa o prepar si eu,numai ca as avea o intrebare,cu ce as putea sa inlocuiesc pliculetele de tort gelee,pt ca nu am gasit unde stau eu,va multumesc
RăspundețiȘtergerebuna,pliculetele le poti inlocui cu gelatina normala,doar ca prepari astfel:fierbi lichidul cu zaharul pana se topeste zaharul,lasi sa se racoreasca un pic,apoi adaugi gelatina.Atentie!daca fierbi gelatina normala,aceasta isi pierde proprietatile de inchegare.Spor la gatit!:)
RăspundețiȘtergeremultumesc mult
RăspundețiȘtergereBuna, am facut tortul si a iesit delicios, sa mancat instant, dar trebuie sa-l fac si pt ziua unei fetite alergica la fructe cu seminte gen capsuni, fructe de padure, zmeura, as putea sa il fac cu portocale? se preteaza crema la asa ceva? Multumesc, Nicoleta
RăspundețiȘtergereBuna!Da,poti face prajitura cu orice fruct iti place,de preferat ar fi un fruct acrisor,gen visine,dar ar merge bine si cu ananas,piersica etc.
RăspundețiȘtergereCe bunatate! asa il vizualizam si eu, cu jeleul ala deasupra! facem si noi prajitura asta ca e tare buna! Pupici!
RăspundețiȘtergereLa crema ce fel de gelatina se folosește?
RăspundețiȘtergereEu am folosit granule. Poti folosi si foi, dar nu stiu sa iti spun cantitatea.
RăspundețiȘtergerebuna,o intrebare...pentru cate portii sunt cantitatile? mersi
RăspundețiȘtergereBuna. Cantitalile sunt pentru o forma de tort de 24cm. Portiile iti ies in functie de cum le tai.
RăspundețiȘtergerebuna eu am facut deja de cateva ori si la tava dreptunghiulara am dublat cantitatile.maine e ziua unor noi amici si cred ca va fi de efect.eu l-am facut cu zmeura,capsuni,fragi si persici din compot e delicios :)
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereBuna ,cu ce as putea inlocui lichioru? Trebuie neaparat sa pun lichior?
RăspundețiȘtergereBuna! Scuze intarzierea raspunsului, sper sa iti mai fie de folos! Lichiorul il poti inlocui cu suc din fructe de padure.
RăspundețiȘtergereCe fel de iaurt la crema ?
RăspundețiȘtergereCe dimensiuni are tava? Mulțumesc
RăspundețiȘtergere