Caiet electronic cu retete din 7 decembrie 2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 decembrie 2011

Cozonacul bunicii

Aceasta reteta este 100% facuta de soacra mea.Eu am facut doar pozele:)


 Ingrediente:
  • 6 oua
  • 70 g drojdie
  • 1 kg faina
  • 350g zahar
  • 500 ml lapte
  • 125 ml ulei
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie si o jum. de portocala

Umplutura:
  • 500g nuca
  • 150g zahar
  • 2 lg de cacao
  • stafide
  • fructe confiate
Toate ingredientele nu trebui sa fie reci,trebui sa fie la temperatura camerei.

Mod de preparare: 

 Intr-un vas se cerne faina.Se face o scobitura in mijloc unde se pun drojdia cu o lingurita de zahar si cca 100g de lapte caldut.Se amesteca usor pana se obtine o pasta moale doar in mijloc,lasand faina pe margini, dupa care se acopera si se lasa pana isi tripleaza volumul.
Dupa ce a crescut se pun galbenusurile de ou,restul de lapte caldut, zaharul,esentele,coaja de lamaie  si portocala si se incepe framantarea aluatului.Uleiul se adauga putin cate putin pe masura ce framantam pana il incorporam pe tot.Spre sfarsit adaugam stafidele si framantam bine  pana nu se mai lipeste de mana(cca 45 de min).Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (cca 45 de min).
Intre timp ungem tavile cu ulei si facem umplutura astfel:
se bat albusurile spuma cu zaharul,se adauga nuca,cacaua si se amesteca pana obtinem consistenta unei creme mai groase.


 Cand aluatul este crescut  se imparte in trei parti egale.

Se intinde cate o parte  cu mana.


 Se unge cu umplutura



se adauga fructele confiate,


se ruleaza


si se pun in forme


Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul( cca 45 min),se ung cu ou se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade cca 45 de min sau pana se rumenesc frumos deasupra(depinde de cuptor). Se lasa in forma pana se racesc un pic,dar intre timp ii sucim de pe o parte pe alta pentru a se desprinde usor din forma.


4 comentarii:

© Retete a la Miki, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena